CONSEQUENTIE

Ik ben verkoper van beroep en bezoek zo’n tien klanten per dag. Ten minste in mijn vorige baan. Ik kon mijn beroep niet meer uitoefenen omdat ik gemiddeld 10 minuten doe over 1 woord. Het is onmogelijk om een klik te maken met een potentiĆ«le klant als het praten niet lukt. Ik zag dat de klant in eerste instantie het geduld echt wel wilde opbrengen, maar dat houden ze echt niet lang vol. Los van dat het voor de klant een opgave was om mij te laten uitpraten was het voor mij ook enorm frustrerend. Door de frustratie wordt het stotteren erger. Hoe ik ook m’n best deed rustig te blijven, ik kon er niet omheen. Uiteindelijk hebben mijn werkgever en ik samen besloten dat het zo niet langer kon en hebben we afscheid genomen van elkaar. Dit was voor mij heel zwaar, maar ik begreep het natuurlijk wel. Ik zou nooit meer mijn beroep kunnen uitoefenen. Wel iets administratiefs ofzo, maar ik zou nooit meer in de positie zijn om te doen waar mijn hart ligt en met mensen kunnen werken.

 

RELATIE

Joost en ik waren al zes jaar bij elkaar voordat ik werd gebeten en dat was mijn geluk. Joost kende mij al hoe ik was. Ondanks dat ik met typen of schrijven niet stotter kan ik me niet voorstellen dat ik op de datingmarkt nog een kans had gehad. Nadat je met Tinder lekker kan typen moet je op een gegeven moment toch over de brug en iemand persoonlijk ontmoeten tijdens een date. Joost is heel begripvol geweest en dit is een zware test voor onze relatie, want hoe aantrekkelijk is stotteren? Nou, niet… en daarnaast loopt de communicatie ook gewoon stroef. Als ik hem zou willen vertellen hoeveel ik van hem hou ben ik een week bezig en hij moet gewoon werken. Enige voordeel is dat we geen ruzie meer maken, want dat duurt gewoon te lang en voordat ik heb gezegd waar ik me druk om maak is de woede allang gezakt en heb ik geen zin om er nog energie in te steken.